Rookmelders redden levens. Mensen die liggen te slapen merken echter vaak veel te laat dat het huis in brand staat en hun leven in gevaar is. Het alarmsignaal van de rookmelder wekt de mensen in dit geval en waarschuwt: “uw huis staat
in brand en uw leven is in gevaar”. De bijdrage van rookmelders ter bescherming van brandschade aan eigendommen is bijzaak: zij bellen niet de brandweer en leveren zij geen bijdrage aan de bestrijding van de brand.

Het is veel belangrijker, dat er geen brand ontstaat. Waarom kunnen we geen gebruik maken van de nieuwste technologie om te waarschuwen voordat er brand ontstaat? Zo wordt niet alleen het leven van mensen gered, maar ook de waardevolle inboedel en het huis zelf!

Nog beter is het dus niet alleen om te waarschuwen voor een brand, maar actief te voorkomen dat er vuur ontstaat. Deskundigen van het finse bedrijf Innohome onderzoeken nieuwe mogelijkheden, zodat minder mensen sterven in een huisbrand en minder appartementen en huizen worden verwoest door brand.

Hiervoor worden geavanceerde sensoren en de laatste analyse software gebruikt, gekoppeld aan techniek om de producten voor iedereen betaalbaar te houden. Ook de Innohome producten kunnen niet garanderen dat er geen brand ontstaat, maar ze kunnen het risico aanzienlijk verminderen. ’s Nachts ontstaan er 2 keer zoveel branden als overdag. En de meeste branden
ontstaan in de keuken. En zo is de keuken absoluut nummer één ! En de keuken is wederom rondom het fornuis het meeste gevaar voor brand.

Een onderzoek waar de brand ontstaan, zo is de keuken absoluut nummer één !

In de keuken is wederom rondom het fornuis het meeste gevaar voor brand.

 

Een zoektocht naar de redenen van fornuis brand resulteren in de volgende drie belangrijke redenen:
1. pannen of potten vatten vlam (de zogenaamde vet vuur). Dit gebeurt terwijl men “kort” aan de telefoon is, bij de voordeur of in de kelder. Ouderen die in slaap vallen of jongeren die thuis komen na een avond stappen
2. vergeet het fornuis uit te schakelen.
3. Kleine kinderen of huisdieren die per ongeluk het fornuis aanschakelen.

Een apparaat die de gevaren overziet is in de volgende afbeelding te zien:
• Een sensor boven het fornuis detecteert de vet temparatuur en andere gevaarlijke situaties.
• De energievoorziening (elektriciteit of gas) van het fornuis wordt continu gecontroleerd om te bepalen of de oven per ongeluk wordt ingeschakeld.
• Als er een gevaarlijke situatie wordt gedetecteerd, wordt er gewaarschuwd en eventueel de energie toevoer afgesloten.

 

 

 

 

 

 

 

Naar aanleiding van dit principe, hebben de deskundigen van Innohome gezamenlijk met technologie partners,
de volgende 3 producten ontwikkeld:
1. Innohome Warmtesensor boven het fornuis controleert op vetbrand en oververhitting en geeft een doordringend
alarmsignaal.
2. Innohome SwitchBox bewaakt de energietoevoer van een elektrische kookplaat (ook keramisch en inductie) en schakelt
de toevoer uit in geval van gevaar.
3. Innohome Stove Guard SGK 510 is de combinatie van deze twee producten. Deze producten moeten de fornuisbranden voorkomen. Innohome biedt daarop een bijna 100% garantie.

Deze producten moeten het gevaren van fornuis branden voorkomen, ook wordt gewerkt aan een systeem voor gasovens.

Deze producten zijn slechts het begin van de verbetering van veiligheid in huis, in het laboratorium wordt er verder ontwikkeld aan meerdere ideeën. Er is ook een systeem voor gasovens en vrijstaande frituurpannen deze zijn binnenkort verkrijgbaar in Nederland.